Ons klimaat verandert doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 vrijkomen. Hierdoor ontstaat ook zure regen, het gat in de ozonlaag en de opwarming van de aarde. Willen we het milieu helpen dan moeten we echt onze CO2-uitstoot beperken door bijv. minder auto te rijden en minder te vliegen. Bah wat een naar stofje dat CO2!

Zelf produceren we ook CO2, het komt vrij bij de verbranding in onze cellen. En we ademen het vervolgens weer uit. CO2 is dus enkel een afvalstof, een stofje wat we zo snel mogelijk kwijt moeten raken: een niksig stofje. Toch?

Nee, zeker niet! Wat mij betreft verdient CO2 een imago-make-over! Wat heel veel mensen namelijk niet weten, is dat CO2 heel belangrijk is voor ons lichaam. Een tekort aan CO2, ook wel Hypocapnia genoemd, zorgt voor allerlei problemen in ons lichaam. Het is dè of één van de oorzaken van diverse aandoeningen en klachten zoals Astma, (Chronische) Vermoeidheid, Burn-Out, Snurken, Slaapapneu, Angstaanvallen etc.

Zo zorgt CO2 ervoor dat ons bloed voldoende zuurstof afgeeft aan onze cellen. Te weinig CO2 in ons bloed veroorzaakt een zuurstoftekort in al onze cellen, weefsels en organen: van onze hersenen tot onze kleine teen. Dit zuurstoftekort zorgt vervolgens voor weinig energie, een slecht concentratievermogen, voor de ophoping van afvalstoffen; voor een slecht functionerend lichaam.

Daarnaast draagt CO2 ook bij aan de juiste zuurgraad van ons lichaam. Een tekort aan CO2 zorgt ervoor dat ons lichaam verzuurt! Dit merken we weer doordat we vermoeid raken, last krijgen van een mineralentekort, de transportfunctie van ons bloed vermindert en organen minder kunnen functioneren. 

Tenslotte is CO2 ook een natuurlijke luchtwegverwijder en ontspanner voor aderen, haarvaatjes, darmen, blaas etc. Een tekort aan CO2 zorgt voor samengeknepen luchtwegen en benauwdheid. Maar ook voor verkrampte slagaderen, een hoge bloeddruk en voor slechte doorbloeding. En zo kunnen we nog even doorgaan. 

CO2 is dus zeker niet alleen een afvalstof! Een goed basisniveau van CO2 in ons bloed is essentieel voor onze gezondheid. Het overschot aan CO2 mogen we vervolgens uitademen, maar net als bij onze auto’s en vliegtuigen: het is heel belangrijk dat we onze CO2-uitstoot beperken….

Want CO2 is geen niksig afvalstofje, het is een zeer nuttig heldhaftig stofje in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat ons lichaam optimaal zuurstof opneemt, niet verzuurt en lekker ontspannen is. 

Ik pleit dus voor een nieuwe imago voor CO2: van ZERO naar HERO! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *