De mens is van nature een neusademhaler. Als je kijkt naar afbeeldingen van gezichten van vroege menssoorten zoals de homo heidelbergensis, homo neanderthalensis en homo erectus valt op dat hun neus en kaken veel beter/groter ontwikkeld waren dan die van ons, de moderne mens. En zelfs bij ons is wat we van de neus zien aan de buitenkant maar 30% van de gehele neus, 70% van de neus zit aan de binnenkant en noemen we je neusholte. Als deze grote holte geen functie had, was hij allang verdwenen.

 ”Nature doesn’t waste space!”

Mondademhalers lopen dan ook de 30 voordelen mis van het ademen door de neus en zullen hierdoor (op termijn) uiteenlopende klachten ontwikkelen. Gezonde ademhalers zijn neusademhalers!

“The nose is for breathing, the mouth is for eating.”

De eerste 3 functies van de neus, lucht verwarmen, bevochtigen en filteren, kennen veel mensen wel. Ook al zijn de meesten zich er niet bewust van hoe belangrijk deze 3 functies al zijn voor ons welzijn. En dan te bedenken dat de neus nog zo’n 27 functies heeft. Hieronder alle 30 redenen om voortaan 100% van de tijd door je neus te ademen.

De neus/ademen door je neus…

 1. verwarmt de inkomende lucht naar 35°C, de optimale temperatuur voor de longen.
 2. bevochtigt de inkomende lucht – tot wel 1 liter meer dan via mondademhaling. Een hoge luchtvochtigheid ondersteunt de fijne trilhaartjes (cilia) in de longen die dik slijm en vervuiling omhoog uit de longen werken met een zwepende/golvende beweging. Zonder 100% luchtvochtigheid werken deze trilhaartjes niet. Vervuiling stapelt zich op, waardoor men gaat hoesten en de longen beschadigd raken. De neus houdt de luchtwegen dus vrij van opstapelende vervuiling.
 3. filtert de lucht tijdens een inademing met behulp van de neusharen en de fijne trilharen in de neus.
 4. triggert de afgifte van anti-bacteriële moleculen, die helpen de inkomende lucht schoon te maken en de werking van het immuunsysteem ondersteunen.
 5. stimuleert de afgifte van odiferous moleculen, die ervoor zorgen dat we de kwaliteit van de lucht kunnen vaststellen op basis van reuk.
 6. voorziet extra weerstand en “dode ruimte”, die van belang is in de regulatie van de ademhaling. (Mondademhaling stimuleert hyperventilatie)
 7. is van extreem belang voor de gezondheid van onze tanden. Mondademhaling zorgt voor het uitdrogen van tandvlees en verhoogt de verzuring in de mond, waardoor we eerder gaatjes en tandvleesaandoeningen krijgen.
 8. stimuleert de tong en lippen op de juiste manier het gehemelte te vormen, waardoor de kans op misvorming van het gebit geminimaliseerd wordt.
 9. verbetert de esthetiek van het gezicht doordat bij neusademhaling ook de kaken zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen.
 10. helpt kinderen sinussen te vormen door de groei ervan te stimuleren door de luchtverplaatsing. Mondademhalers hebben vaak smalle gezichten, de sinussen beginnen te groeien vanaf 4 jaar.
 11. vermindert het gewicht van het hoofd door de stimulatie van de sinussen, bevochtigt de sinusmembranen en verkleint hiermee de kans op sinusinfecties.
 12. vermindert de kans op snurken.
 13. vermindert angstigheid, vergroot het gevoel van rust, kalmte en geaardheid.
 14. zorgt ervoor dat je minder allergenen kunt inademen, waardoor je minder kans op een allergische reactie hebt.
 15. vermindert zwelling en verkramping van de neusholtes en de rest van de luchtwegen.
 16. vergroot het reukvermogen en verbindt dit met het limbische systeem.
 17. zorgt ervoor dat er lucht in de sphenoid sinus komt dat de hypofyse afkoelt en de temperatuur ervan reguleert.
 18. houdt de neusholtes open.
 19. ondersteunt de hypofyse in het reguleren van het slaappatroon.
 20. activeert bewegingsmogelijkheid van diverse hoofd- en nekgewrichten.
 21. laat lucht langs het tussenschot bewegen, vertraagt de beweging van de lucht en faciliteert zo een completere integratie van het ventilatieproces met andere biologische processen.
 22. voorziet een afvoer van een overschot aan traanvocht.
 23. faciliteert de productie van NO (stikstofmono-oxide), dat werkt als een natuurlijke luchtwegverwijder en de luchtwegen mooi open laat staan. Daarnaast is NO een krachtige sterilisator die bacteriën en virussen doodt.
 24. reduceert de afgifte van CO2 in de uitademing. Sinussen houden CO2 vast. CO2 is ook een natuurlijke luchtwegverwijder en zorgt ervoor dat aderen en haarvaten open blijven staan en niet verkramping.
 25. de reducering van het verlies van CO2 bevordert ook de afgifte van zuurstof oftewel de bevoorrading van brandstof van onze hersenen, organen, spieren, cellen en weefsels. (Bohr-effect)
 26. activeert de productie van immunoglobinen die het immuunsysteem versterken.
 27. activeert en stimuleert de beweging van het sphenobasiliar gewricht, wat een positieve invloed heeft op het hersenvocht en daarmee op het hele centrale zenuwstelsel.
 28. voorkomt overleving van virussen door het slijmvlies dat de inkomende lucht steriliseert en daarmee een schild tegen ziekte vormt.
 29. heeft zeer sensitieve zenuwuiteinden bij de neusharen, die waarschuwen voor ongezonde deeltjes in de inkomende lucht.
 30. de neuslamellen zorgen ervoor dat de lucht circuleert waardoor ingeademde deeltjes aan het slijmvlies blijven plakken en niet in de longen worden gezogen.

vrij vertaald naar de lijst van Robert C. Fullford, (1905-1997) Doctor of Osteapatic Medicin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *